Sayfalar

15 Kasım 2013 Cuma

Sarımsağın Faydaları

Sarımsak tür olarak zambakgiller gurubunun bir üyesidir. Latince ismi Allium sativum olan bitkimiz soğanlı, 1 yıllık ömürlü bir çeşittir. Yaklaşık olarak 60 cm ye kadar boylanabilir. Toprağın altında bulunan soğan kısmı son derece keskin kokulu ve saklama ömrü oldukça uzun olan ana kısımdır. Beyaza çalan pembe çiçekleri vardır. Yaprakları uzun ve yassıdır.
Asıl kullanım alanı olan soğanın da kokusunu veren uçucu yağ,çeşitli şeker türevleri, A,B,C,P vitaminleri vardır. Besin değerleri oldukça geniş bir yelpazede sıralanmış olan sarımsağın şifaları gerçekten saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Mineral olarak potasyum,magnezyum,kalsiyum,selenyum,çinko,fosfor ve demir ihtiva eder. Sarımsak doğada yabani olarak yetişmez. Yalnızca tarımla yetiştirilebilir.
Sarımsak en iyi şekilde selenyum ve germenyum oranı yüksek topraklarda yetişir. Buna en iyi örnek Kastamonu ili Taşköprü ilçesidir. Ülkemizde sarımsağın en fazla yetiştirildiği bölge burasıdır ve oldukça kaliteli sarımsak üretimi yapılır. Taşköprü sarımsağının başka topraklarda yetiştirilmeye çalışılması hep hüsranla sonuçlanmıştır. Burada yetişen sarımsağın çok büyük bir kısmı ilaç firmaları tarafından antibiyotik üretiminde kullanılmak amacıyla alınmaktadır.
Bu sarımsağın bir diğer özelliği ise tazeliğini bozulmadan uzun bir süre koruyabilmesidir.

Faydaları:

Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
Yüksek tansiyonu düşürür ve dengeler.
İştah açıcı etkisi vardır.
Solunum ve hazım yollarında ve organlarında bulunan mikropları öldürür.
Cinsel isteği ve gücü artırır.
Grip,tifo ve difteri gibi salgın yoluyla bulaşan hastalıklara karşı oldukça etkili bir koruyucudur.
Hazımsızlığa iyi gelir.
Kabızlığı giderir.
Bağırsak solucanlarının yok edilmesine yardımcı olur.
Kanı arındırır.
Kalp ve civarında bulunan kasları güçlendirir.
Böbreklerin düzgün çalışmasına yardımcı olur.
Vücudun çeşitli bölümlerinde biriken suyun boşalmasını sağlar.
Romatizmaya ve mafsal iltihabına karşı direnç gösterir.
Damar sertliğini giderir.
Ateş düşürücü etkisi vardır.
Arpacık ve basurun neden olduğu memelere karşı faydalıdır.
Zehirlenmelere iyi gelir.
İdrar tutukluğunu yok eder.
Zehirli hayvan ısırıklarına karşı kullanılır.
Saçların uzayıp güçlenmesine yardımcı olur.
Bedene kuvvet verir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve tüm hastalıklara karşı direnç sağlar.
Kolesterolü aşağı değerlere indirir.
Cilde parlaklık verir.                          SARIMSAK VE FAYDALARI                                                                                                           Sarımsak tür olarak zambakgiller gurubunun bir üyesidir. Latince ismi Allium sativum olan bitkimiz soğanlı, 1 yıllık ömürlü bir çeşittir. Yaklaşık olarak 60 cm ye kadar boylanabilir. Toprağın altında bulunan soğan kısmı son derece keskin kokulu ve saklama ömrü oldukça uzun olan ana kısımdır. Beyaza çalan pembe çiçekleri vardır. Yaprakları uzun ve yassıdır.
Asıl kullanım alanı olan soğanın da kokusunu veren uçucu yağ,çeşitli şeker türevleri, A,B,C,P vitaminleri vardır. Besin değerleri oldukça geniş bir yelpazede sıralanmış olan sarımsağın şifaları gerçekten saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Mineral olarak potasyum,magnezyum,kalsiyum,selenyum,çinko,fosfor ve demir ihtiva eder. Sarımsak doğada yabani olarak yetişmez. Yalnızca tarımla yetiştirilebilir.
Sarımsak en iyi şekilde selenyum ve germenyum oranı yüksek topraklarda yetişir. Buna en iyi örnek Kastamonu ili Taşköprü ilçesidir. Ülkemizde sarımsağın en fazla yetiştirildiği bölge burasıdır ve oldukça kaliteli sarımsak üretimi yapılır. Taşköprü sarımsağının başka topraklarda yetiştirilmeye çalışılması hep hüsranla sonuçlanmıştır. Burada yetişen sarımsağın çok büyük bir kısmı ilaç firmaları tarafından antibiyotik üretiminde kullanılmak amacıyla alınmaktadır.
Bu sarımsağın bir diğer özelliği ise tazeliğini bozulmadan uzun bir süre koruyabilmesidir.

Faydaları:
Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
Yüksek tansiyonu düşürür ve dengeler.
İştah açıcı etkisi vardır.
Solunum ve hazım yollarında ve organlarında bulunan mikropları öldürür.
Cinsel isteği ve gücü artırır.
Grip,tifo ve difteri gibi salgın yoluyla bulaşan hastalıklara karşı oldukça etkili bir koruyucudur.
Hazımsızlığa iyi gelir.
Kabızlığı giderir.
Bağırsak solucanlarının yok edilmesine yardımcı olur.
Kanı arındırır.
Kalp ve civarında bulunan kasları güçlendirir.
Böbreklerin düzgün çalışmasına yardımcı olur.
Vücudun çeşitli bölümlerinde biriken suyun boşalmasını sağlar.
Romatizmaya ve mafsal iltihabına karşı direnç gösterir.
Damar sertliğini giderir.
Ateş düşürücü etkisi vardır.
Arpacık ve basurun neden olduğu memelere karşı faydalıdır.
Zehirlenmelere iyi gelir.
İdrar tutukluğunu yok eder.
Zehirli hayvan ısırıklarına karşı kullanılır.
Saçların uzayıp güçlenmesine yardımcı olur.
Bedene kuvvet verir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve tüm hastalıklara karşı direnç sağlar.
Kolesterolü aşağı değerlere indirir.
Cilde parlaklık verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder