Sayfalar

15 Kasım 2013 Cuma

Karahindiba Otunun Faydaları

Latince adı Taraxacum Officinale olan karahindiba Çiçekleri sarı ve yaprakları düzensiz bir bitkidir. Alta doğru sarmal şekilde gider. Yaprakları, taç kısmı, kökleri ve çiçek yaprakları yenebilir. Tohumları, saka kuşlarının favori yiyeceğidir. Ülkemizde Niğde,Antalya,İzmir ve İstanbul civarlarında yoğunluklu olarak bulunan karahindiba hemen hemen her bölgede görülmektedir.  Karahindibanın yaprakları A,C ve B1 vitaminleri bakımından zengindir. Çiçek açmadan önceki zamanları,yani baharın başı en iyi zamanlarıdır. Daha olgun yaprakları acı olur; ancak içine karbonat atılmış suda bir saat kadar bekletilirse acılığı geçer.

Faydaları:

Karahindiba çayı (köklerinden) bağırsak yumuşatıcı ve kan sulandırıcı olarak olarak kullanılır.
5000 yıldan beri karahindiba ateş düşürücü olarak kullanılır.
Yine asırlardır emziren annelerin sütünü artırmak için kullanılır.
Son bulgular,karahindibanın alkoliklerin karaciğerlerinin yenilenmesinde büyük rol oynadığını gösteriyor.
Karahindiba ve hindibanın köklerinden yapılan acı çaylar hem iştah açıcıdır hem de sindirimi kolaylaştırır.
Kullanılışı:
Bizim favori karahindiba tarifimiz şöyle:
İki avuç karahindiba yaprağını doğrayın.Bunu 1/4 fincan parçalanmış ceviz ya da fındıkla karıştırın, yarım limonun suyunu ekleyin. 3 yemek kaşığı bal ve 1 çay kaşığı zeytinyağı ilave ederek karıştırın. İşte size enerji ve vitamin dolu bir yiyecek!
Karahindiba çiçeklerini salatalarda da kullanabilirsiniz.  Taç yaprakları pişirilebilir. Ben bu yaprakları koparıp renge ihtiyacı olan yemeklerini süslemek için kullanıyorum. Bate-karoten bakımından zengin olan bu bitki kanserden koruyucu olarak da kullanılır. Her yerde yetişebilir ve yılın her zamanında işinize yarar. Pilav yaptığınız zaman karahindiba yapraklarını süs olarak üzerine serpebilirsiniz. Bu bitkinin kökünden karahindiba kahvesi yapabilirsiniz. Kökü bir yerde kurumaya bırakın. Sonra üst kısmını soyup öğütün. Bu tozdan 1 çay kaşığı,1 fincan sıcak suya atın. İşte size karaciğere iyi gelen acı  bir tonik!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder